dilluns, 12 de maig del 2008

ISAFRUIT, un gran projecte europeu sobre la fruita

El passat 25 d'abril es va celebrar el 12è Fòrum del préssec i la nectarina organitzat per Catalonia Qualitat, a Alcarràs.

Vull destacar la ponència que va fer en Joan Bonany, responsable del Programa de millora genètica de fruita dolça en col·laboració amb el sector català, de l'IRTA.

Amb el títol: "Com són els préssecs que desitja el consumidor europeu?", va fer un resum d'un dels treballs que està portant a terme el projecte europeu ISAFRUIT. Aquest treball ha consistit a fer un estudi de les preferències del consumidor de 12 varietats de préssec i nectarina, amb la participació de 500 persones de 5 ciutats europees, durant el mes d'agost de 2007.

En Joan Bonany va explicar, amb una exposició clara, ben estructurada i entenedora, com es va fer aquest test hedònic i les conclusions que se'n poden extreure.

Segons aquest estudi, els consumidors es poden dividir en dos grups:
A - 72 %, prefereixen varietats dolces
B - 28 %, prefereixen varietats àcides

El grup A es pot subdividir en 2 subgrups:
A1, a més de dolces, les prefereixen fermes
A2, a més de dolces, no les volen àcides

A més d'altres classificacions de preferències, segons països i edats dels participants, es va poder constatar que les preferències visuals no coincidien amb les preferències gustatives i que algunes varietats d'aspecte molt semblant, una era rebutjada quasi per tothom i l'altre no, pel que fa a les preferències gustatives.

Això es pot aprofitar en la comercialització, identificant les varietats segons una classificació de continguts de sucres i àcids, com ja es fa a Suïssa.

Ja s'ha fet el mateix estudi amb varietats de pomera.