dissabte, 23 de maig del 2015

Caleidoscopio de la mar i el campo 2015

Amb motiu del dia del llibre, que es celebra el 23 d’abril, aquest any, el Servicio de Publicaciones de la Consejería de Agricultura de la Junta de Andalucía, a través de la biblioteca de la Consellaria, va tenir la iniciativa de realitzar un llibre col·laboratiu.
“Un libro digital colaborativo que tiene como finalidad ofrecer una imagen independiente y plural del mundo agrario, rural y pesquero. La publicación está compuesta por aportaciones de imágenes y textos cortos de personas físicas que han querido compartir su percepción de la agricultura, pesca, ganadería y la actividad en el medio rural.”
Vaig fer una aportació de foto i text, la versió catalana de la qual és aquesta:
Assaig a Venlo (NL)
Assaig de pomes a Venlo (NL) - foto acfolca (CCBY-NC-ND 2.0)
“La humanitat sempre ha treballat en l'àmbit de la millora vegetal. Sempre ha seleccionat la millor collita per tornar a sembrar.
Quan es van descobrir els principis de la genètica vegetal, es van iniciar els treballs de selecció vegetal amb mètodes científics.
La biotecnologia ha impulsat la millora vegetal per obtenir noves varietats. S'ha fet més assequible per als milloradors i ha permès conèixer el mapa genètic de les espècies més importants. Això ha permès seleccionar amb més facilitat les varietats i també escollir els materials inicials amb els quals obtenir noves varietats. La millora vegetal encara necessita temps.
Per llançar al mercat una nova varietat calen més de vuit anys. I també cal descartar-ne d'altres després d'anys d'estudi i avaluació. Tot plegat requereix disposar de recursos econòmics que s'han de recuperar amb l'explotació comercial de la varietat. El pagament dels royalties per l'ús de varietats vegetals protegides és bàsic per assegurar els treballs d'obtenció de noves varietats i per al progrés de la humanitat.
Les noves varietats són claus enfront del repte d'assegurar l'alimentació a la població mundial”.
(traducció de Xavier Lasauca (@xavierlasauca)