dissabte, 17 de juliol del 2010

Obtenció de clons seleccionats de raïm de taula del Vinalopó

Llegeixo a Agroinformación que el dijous 15 de juliol, va tenir lloc a Novelda, el lliurement de de clons seleccionals de raïm de taula, després de superar els controls de selecció clonal sanitària.

L'any 2004 el Consejo Regulador de Denominación de Origen de una embolsada del Vinalopó va començar el projecte. L'any 2005 va seleccionar al principi quasi 500 clons, que un cop avaluats en va triar 40. D'aquests es va fer el sanejament sanitari de virosis. Aquest estudis, segons la nota de Diario Crítico, han donat com a resultat 20 plantes, 11 de la varietat IDEAL i 9 de la varietat ALEDO, totes elles lliures de virus. En aquests moments plantes d'aquests clons estan en un hivernacle protegit amb malla anti-trips per evitar la contaminació.

La següent fase del projecte haurà de ser la producció de  material vegetal segons la reglamentació de control i certificació de planters de vinya.

Destacar la importància d'aquests projectes d'obtenció de material vegetal de multiplicació amb garanties sanitàries i varietals, que ajuden a millorar la qualitat de la producció agrícola.

Ignoro si en aquest projecte participen els planteristes, els professionals de la producció de plantes, que són els més interessats a poder disposar d'un material inicial amb garanties sanitàries i varietals.

Web del Consejo Regulador de Denominación de Origen de uva embolsada del Vinalopó
Web ASAJA Alicante
Web de l'IVIA - Institut Valencià d'Investigacions Agràries