dilluns, 28 de maig del 2012

"Las variedades de Cítricos", llibre coordinat per Pedro Chomé

Portada del llibre. (font: MAGRAMA)
El Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente (MAGRAMA) ha publicat recentment el llibre "Las variedades de Cítricos - el material vegetal y el registro de variedades comerciales de España".

Ha coordinat la publicació en Pedro Miguel Chomé Fuster, enginyer agrònom, cap de l'Àrea de Planters i Recursos Fitogenètics de l'Oficina Espanyola de Varietats Vegetals (OEVV). Ha comptat amb la participació de Guillermo Soler Fayos per la informació de les fitxes varietals i de Salvador Zaragoza, José Antonio Pina Lorca, Ma. Ángeles Former, Luis Navarro, Alejandro Medina, Guillermo Soler i ell mateix com autors dels textos. Han col·laborat amb ell, Vicent Cebolla, Aurelio Buj, Rafael Bono, Juan Soler, Juan B. Forner i Pablo Aleza. La Generalitat Valenciana i el Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias també han col·laborat.

El llibre serveix per posar a l'abast del públic la informació de descripció de 143 varietats de cítrics que s'han fet al llarg dels darrers anys per poder inscriure aquestes varietats en el Registre de Varietats Comercials espanyol. De cada varietat hi ha una fitxa amb la seva referència i origen, 34 caràcters descriptius i fotografies de l'aspecte de l'arbre, fulla, flor i fruit.

El primer capítol del llibre aporta informació de cultura general sobre els cítrics i la citricultura, el banc de germoplasma espanyol i l'obtenció i millora de varietats.

Dedica el segon capítol a tot el relacionat amb la producció de material vegetal: tècniques de planter, sistema de certificació, marc legal, portaempelts de cítrics i sanitat vegetal.

Explica en el tercer capítol el funcionament del Registre de varietats comercials, la protecció de les obtencions vegetals, la metodologia de descripció de varietats i els caràcters utilitzats per fer les descripcions a les fitxes varietals. Hi ha fitxes varietals de les espècies: mandariner (68), taronger (41), llimones i llimes (14), aranger (11), tarongers trifoliats (9).

En total 143 descripcions varietals que poden ser molt útils als planteristes de cítrics i als productors i comercialitzadors d'aquesta fruita, de la qual l'estat espanyol és capdavantar en producció i investigació, i compta amb un sector planterista de cítrics que és referent arreu del món.

Una prova d'això és la celebració del 12th International Citrus Congress (ICC 2012) del 18 al 23 de novembre a València.

Per adquirir el llibre us podeu posar en contacte amb el Servei de Publicacions del MAGRAMA

Més referències sobre el llibre en aquest enllaç de Delicious